Click here for Myspace Layouts

Wednesday, 10 July 2013

DUIT HABIS MENGALIR MACAM AIR TERJUN...

Hye sahabat ku semua apa khabar sehat ?hope sehat2 k
Nie wa nak story about my first gaji BULAN LEPAS yang sekelip mata boleh habis mcm AIR TERJUN MENGALIR DERAS hahha mana taknya x sampai 3 hari duet dah habis mcm mane boleh habis pon tak tau la bayangkan la 3 hari boleh abis sampai kan aku dah x ade 1 sen pon hahah ingat nak simpan la sikit kan kot2 mase susah nnty boleh guna kan last2 abis gitu je wey .

HARI PERTAMA.
Mane taknye dapat je tau gaji pertama dah masuk balik dari kerja ingt nak terus tgk (nmpk x taksabarnya aku)tp kena balik dulu rehat2 pastu tetiba babah ajak p makan n than aku follow la n aku ajak babah singah bank sbb nak tgk gaji da masuk ke belum kan.pastu babah boleh kata ape tau "hah dek ko dah gaji kan boleh la belanje makan klu tak kau x payah ikut" boleh babah ckp mcm 2 dgn aku sampai hati hahha (pantangkan aku dpt gaji kan) keluar kan duet ape lagi adek aku punye excited nak makan MCD la KFC la PIZZA la last2 mak cik aku buat keputusan makan kat KEDAI CIK DOL je hahah adk aku geram punye pasal die order mahal2 perghhhh sakit je hati aku sabar je la kan nasib adek sorg kan . Time nak bayar 2 aku tgk harga perghhhh boleh lepas makan pizza tau . tgk betapa dengkinye adek aku yg bernama MUHAMMAD ZAL HASMY.

HARI KEDUA
hari ke dua nie mmg aku dah bajet nak kasi BABAH,MAKLONG ngn TOK MAK sebab dorg yang jage aku selepas kematian mama aku sehingga la sekarang nak balas jasa mereka itu je yang aku mampu bagi dengan gaji yang kecik nie. alhamdulillah dorg terima dengan senyum lebar .
tak abis story lagi nie nak tau adam yang umur 4 tahun pon pandai mengpau aku bukan seringgit dua tapi tapi lebih.iris pon sama walaupun die kecik mata die asik memandang aku bila aku kasi adam duet *nampak xbudak2 sekarang semakin bijak so bagi kat iris jugak sama rata.bukan dorg je pak long n semua2 pon pau aku maklum la first gajikan . so belanje la dorg semua.

HARI KETIGA
bangun2 tidor jer akak dah tercongok depan depan pintu bilik nak pinjam duet mana x nye die baru je kerja kan nak pakai duet ceh bagi sikit x nak tp nak pinjam banyak2 pulak 2 .(x bayar siap kau)abg pon sama gak haha so aku buat keputusan wajib ada buku 555 senang nak tuntut hutang dah ade bukti kan hhaha.
pastu belanje aena makan pula yela kadang2 pon die ade jugak belanje aku kan x salahkan masa kita senang kite senangkan pulak kawan2 kita kan heeee.
malam 2 aku ajak kak ain g shopping barang sikit yelah nak cari baju kerja n kasut kerja punye pasal kan.balik dari shopping 2 penat mandi2 pastu bukak wallet tgk2 tinggal RM20 ingt je.ish2 kesian kan pape pon aku dapat jugak beli barang yang aku cari selama nie tinggal beg je.. heee alhamdulillah

PENGAJARANNYA jangan jadi macam saya yang cepat boros nie sekelip mata je duet boleh habis so gaji BULAN NIE nak kene simpan duet sikit la kan yela mana tau blh pakai mase ssh kan TP nak raya dah kan nak beli baju raya lagi kasut raya lagi nak bagi duet raya lagikan mcm mane nak simpan ek ??emm myb next month haha.

Tuesday, 19 March 2013

Aktiviti Sepanjang Cuti Mid Sem

hye hye hye ape habaq kome2 . ari nie aku nak update blog aku sebab rajin aku dah datang nnty bile malas aku datang blog nie terabai la pulak kan .. heeee 
aku nak cerita sepanjang aku berada di negeri perak . msty nak tau kan ape aku bt kat sane selame seminggu lebih kan. nie aku nak cerita nie.

minggu lepas hari rabu 6 hari bulan aku dan balkis pergi ke perak dekat kemungting menaiki bus kosultium 2 tingkat kami duduk kat tingkat atas sekali almaklum la first time naik bus 2 tingkat jadi jakun sekejap hehehe . kat tingkt atas 2 cume ade 6 org shj trmsk la kami brdua.
kami buat bus 2 mcm kami yg punye bergambarla, menyanyilah , menarilah n bergelak ketawa.. nasib baik kiteorg punye tempat kat blah blkng sekali yg lain semua kat depan. sesampai kami di kemunting kakak saudare balkis amik dan terus bawak aku balik kg balkis. berkenalan dengan opah n tok wan balkis yg sporting gile .esknye aku masaklah lauk kari ikan. tgh ari 2 aku n balkis terus g mandi air terjun dua org pon jadilah nasib baik dekat je so boleh la naik moto heee. 
g2 air terjun 2 sunyi jer tp ade la 2 3 org yg mandi . time kiteorg mandi 2 ada mamat nie date ngn awek lepas jer awek die blah die dtg kt kiteorg konon nak ushya la nasib baik aku ingt kg org kalau x dh lame kene maki. dh ade awek pon mengatal lagi sengal. lepas balik dari mandi air terjun aku masak bubur jaggung itu la first time aku masak n masakkan aku mendapat pujian dari opah n tok wan . ptg 2 lepas kak ikin balik die terus anta aku balik umah mak dek kt semanggol sebenarnye berat aty gak nak tinggal kan kg balkis 2 tp nk bt mcm mane aku nak tolong mak dek aku yg dalam pantang 2.

hah nie la die bubur janggung aku yang opah puji 2 .

stat ari khamis sampai hari khamis minggu lepas aku jage anak2 mak dek yg mcm2 perangai ada . pening kepale owh dah la anak semua kecik2 lagi dari yg first smpi yg baby aku yg jage nasib baik la akak aku dtg ari sabtu so aku dpt la relex sikit hehe . duduk umah mak dek asik makan jer mana x nye dah asik masak jer .. heheh tp boleh control lagi hahah khamis ptg 2 aku n balkis gerak g rumah syima sebab sabtu abg die kawin so tkt nnty x de org nk amik kiteorg . abg gg yg amik kiteorg kt umah makdek.

hah ini lah anak makdek yg baru lahir 2 comel kan .

Hari khamis 2 mula la aktiviti kami sampai2 jer kami dah kene buat mcm2 kerja yelah ari jumaat malam 2 ade kenduri arwah . nasib baik la abg2 n kakak2 syima baik2 dieorg layan kami berdua mcm adek sendiri kami langsung x rase mcm org asing pon. khamis tidor pukul 4 lebih pastu bangun kol 7 lebih sebab rumah syima dah riuh dengan org kampung yg dtg menolong . seronok betul lepas kenduri arwah 2 kiteorg x tidor langsung sebab kemas2 mane yg patut n than kol 3 pagi akak syima ajak p pasar borong sebab abg2 syima yg lain x nak bangun tidor. kiteorg bertiga la yg teman akak n abg gg g pasar borong beli ikan, ayam, sayur2 n mcm2 la .baru aku tau suasana pasar borong mcm mane pagi2 buta ramai jugak orang.
balik dari pasar borong kol 4 lebih terus masak n tolong akak syima ape yang patut sampai la org kampung pulak dtg ambil giliran kiteorg. pastu masuk bilik tidor jap 2 pon sbb akak pakse tidor kol 8pg masuk tidor kol 9.15 pg bangun tolong ape yg patut sampai kol 11 lebihn than siap2 sebab pengantin dah nak sampai. dengan mata sembab nye kiteorg layan tetamu. ceh dah mcm rumah aku kan tp mmg rumah aku pon sebab akak kate kami nie mmg adek akak .terharu kan , untung syima dapat keluarga yang sangat baik mcm nie. 

hah nie la kakak ipar n abg syima yang kawin 2. tahniah

malam 2 kami bertiga tidor paling awal n hari ahad menjelma nak tau x ari ahad 2 kami bertiga bagun paling lambat pukul 12 lebih padahal time 2 org lain dah bangun dah. almaklumlah terlampau penat sangat sampai bangun pon lambat.msty korg nak ckp ape lah anak dara bangun lambat kan tp nak bt mcm mane terlampau letih n tak cukup tidor selame 2 hari dengan kerja2 yang banyak . malam 2 abg syima yg num 1 ajak p pulau pinang saje bawak kami p jalan2 n makan angin .tgk mana la aku dengan balkis x sayang dengan keluarga syima dorg betul2 buat kami mcm adek mereke sendiri.malam 2 pulak kaki aku terkena pintu tandas zing pulak 2 agak dalam jugak la luka nye. itu la kenangan yang aku tinggal kan.sampai sekarang kaki aku berdenyut2.

time nie dekat pulau pinang la. sory la gambar balkis gegar sikit hehe

hari yang kami tidak nanti2kan tiba juga akhirnya hari isnin hari yang berat sekali sebab kami berdua berat hati untuk tinggalkan kampung syima yang banyak kenangan nie tp kalau fikir berat hati nnty kelas tak g pulak kan . pape pon kami terpakse jugak balik KL sebab ade kelas hari selase. abg loppi n isterinye hantar kami sampai kat hostel kata syima rumah abgnye yang itu dekat dengan hostel. akhirnye ptg 2 kami selamat sampai hostel. alhamdulillah.

ini sahaja lah cerita aku sepanjang cuti MID SEM .hee lupa nak bagitau rumah syima 2 dekat betul dgn sawah padi seronok betul cume aku x sempat memancing jer kat sungai yg dekat dengan rumah syima, xpe nnty aku datang aku nak jugak mancing ! heee :)

Friday, 1 March 2013

padan muke aku .. haha

hello hello hello hari nie tetiba pulak rajin nak mengupdate blog nie selalu nye malas kemain lagi ... haha ngek tol la aku nie .. haha mana taknye bab2  menulis nie aku x berape reti sikit hahah....
betul kate orang kalau kite nak percaya kan orang selidik dulu latar belakang die, akibat daripada terlalu percaya pada seorg yg bernama kawan aku telah dituduh pelbagai fitnah .. sekarang baru aku tau kenape die di pulaukan oleh kawan2 die dulu aku tak percaya ape yang org cakap bile dah terkena batang hidung sendiri baru padan muke aku . hurmm nasib baik ade org yg bagitau aku cakap mak die nak jumpe aku .dah berape lame tah aku tggu mak die jumpe aku tp x jumpe2 pon.. aku pelik la die x boring ker asik name aku jer naik . aku pon dah boring asik name aku jer disebut2 terase macam artis la pulak mcm2 gosip aku dengar pasal aku hahaha...kalau ko x salah xpayah la lari2 x de sape nak kejar pon buat penat je kau lari2 kan cume aku nak tau kenape kau buat aku mcm nie, aku coll kau x jawab aku msj kau x reply.aku nak g umah kau aku x tau umah kau yg mana 1. selagi aku x jumpe kau aku x puas hati ah selagi aku x tau ape yg aku buat kat kau selagi 2 aku akan cari kau tapi slow2 la aku dengar kau dah keje kan.aku akan cari mane tmpt keje kau.jangan risau aku x kan serang kau mcm pompan2 lain buat aku jumpe just nak tye sebab ? kenape ?kau bt aku mcm nie! aku akan datang care baik tapi kalau kau kuang ajar ngn aku sory 2 say la sayang jgn ingat aku akan berbuat baik la cume aku x kan malukan kau depan org ramai . 


TAKE A NOTE.

kalau ikot kan hati mati kalau ikotkan rasa binasa.
2 orang kate kerana mulut badan binasa.
lepas yang terjadi aku akan lebih hati2 memilih kawan baik dan kawan talam dua muka..betul kate mmbr2 sekolah aku kite kalau berkawan tak boleh lebih dari 3 sebab yg ke empat itu bukan kawan baik tapi setan yg belakon jadi baik. tu dorg kate la bukan aku kate hehe.
but I can still smile because I have a friend that our spirit and encouragement to me. love you Balkis n Syima <3<3 always be freind for ever n ever :)




Tuesday, 5 February 2013

Dalam 1 Hari

oh my god oh my god oh my god hari nie E keluar dengan member2 E . hari nie kiteorg cuci2 mata bagi bersih dekat times square , dari dalam tren kiteorg asik gelak jer . guess what! mak cik kat dalam tren 2 ber i u dalam fon x tau la dengan sape , abg sebelah die asik usya mak cik 2 jer .. kalau nak num mak cik 2 cakap jer la,, hahaha  hot kau jah ..
sampai2 je kiteorg serbu food court yg kat bawah tu yelah lapar kot dari pagi tak makan .. oh my god oh my god oh my god budak2 kat situ comel giler sampai kiteorg nak anak mcm 2... hahaha time makan ade lah sorg dak pompan nie asik tenung meja makan kiterg guess what die punye jalan2 last2 terlangar org depan die .. hahah malu giler kot die .. sampai nak beli air pon sorok2 muka haha and than ada satu meja akak2 nie dah la cantik mcm model tapi makanan jatuh atas baju kutip balik n suap dalam mulut ... Eeeeeuuuuuuuu ~~~~~~ disgusting ..
wow and than kiteorg g shopping cari hadiah for their boyfriend . tau tak nak cari hadiah tok boyfriend dorg dari tingkat atas sampai bawah kiteorg merantau ,, sakit kaki , tulang belakang , n sakit hati sebab tak jumpa2 hahahaha . mcm tadi la tgk cap ingat kan harga 9.90 last2 49.90 terkejut beruk dieorg lepas tu salesman 2 gelak2 kan dieorg nasib baik E kat depan ..
lepas 2 kiteorg lepak depan kedai baju believe it ada mamat cina nie nak usya my friend time i tinggal kan mmbr i dok sesorg kat situ . time we all come back mmbr i nak borak dengan die but melepas sebab kiteorg sampai ... hahaha lepas 2 ada pulak sekumpulan maknyah nie jalan oh my god oh my god oh my god mengalahkan model ,yg member i nie pon follow belakang nyah 2 sambil ikot gaya nyah 2 nasib baik nyah 2 tak nampak. lepas 2 kiteorg masuk 1 kedai baju lelaky mmbr i nak beli kan baju boyfriend die bentuk bunga2 sampai salesman 2 ingat baju tu utk die ,,, hahahaha lepas dapat semua 2 kiteog balik jalan kaki sampai hang tuah masa nak lintas we all terserempak dengan mamat nie ensm gile kot asik usya kiteorg  jer ... hahah tergoda mak nyah ... hahahaha

HAHAHAHAH HARI INI PENUH DENGAN KETAWA KAMI SAHAJA , SAJA BUAT AYAT MACAM NIE NAK TEST BOLEH JADI LISA SURIANI KE TAK ,,, HAHAHA


Thursday, 3 January 2013

My new year 2013

hye hye 2013 akhirnye kau datang jugak yee...
akhirnya tahun yang aku tidak tunggu2 sudah pon tiba .. arrgghh nak tahu kenape ? mana tak nya tahun nie umur aku dah 20 tahun kot dah x de satu kat depan tapi ada dua kat depan... haha tapi disebab tahun nie sambut kat melaka rasa berkobar2 pulak nak new year mana taknya hotel ada orang tanggung n duet minyak pon orang tanggung tapi makan sendiri2 la kalau makan pun org nak tanggung melampau la kan rasa mcm nak sepak2 la kan .. hahaha bile dalam kete aku mula la baca novel mmg aku abaikan la orang sekeliling hahah sampai dorg bengang ngn aku cakap aku x ujud ,, ade ke patut ish tak patut tak patut kan aku bukan sengaja kalau dah minat apa pun tak boleh ...
sampai2 jer lepak sat malam 2 g amik member kat melaka sentral n than ronda ronda melaka la apa lagikan pukul 11.40 pm jer kiteorg p dataran pahlawan nak tgk bunga api tapi bunga api kat dataran pahlawan lambat pukul 12.05 am baru stat ada bunga api sabar jer la kan.
esok nye bangun awal pagi konon2 nak mandi swimming pool la kan last2 x boleh sebab x pakai swimming sut .. haha buat malu jer ... last2 naik bilik sambung tidur kahkahkah ...
dah keluar hotel merayau 1 melaka lagi shopping sikit dah malam baru nak balik klang dalam kete aku kejenye tidor jer ;laaa pantang aku naik kete mesty aku nak tidor sebab 2 aku bawak novel untuk berjaga dari tertidor.. hahaha
' 2 pasal babah x nak bawak aku p jalan jejauh sebab nnty aku tidor .. hehehehe ayah yang memahami anaknya :D '

nak cerita pasal azam tahun nie kan sebenarnya aku tak fikir lagi tapi yang aku pasti dan aku yakin tahun nie aku akan mengubah cara hidup aku n aku pasti aku akan dapat apa yang aku ingin kan dalam hidup ini sebab titik permulaan aku baru bermula and aku sudah bersedia. 
WAIT AND SEE WHAT WILL I DO FOR MY FUTURE :D
INSYA'ALLAH.

a lot of memory that i have when i come to Melaka :)